Pierożki dim sum

4 OS
Danie główne
30 minut

Mąkę ryżową zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Następnie połącz ją z mąką pszenną, posól i zagnieć ciasto. Kiedy ciasto będzie elastyczne, rozwałkuj je na bardzo cienkie placki i szklanką wykrój kółka.

Warzywa na patelnię przygotuj według przepisu na opakowaniu. Krewetki wymieszaj z przyprawą orientalną, posiekaj i dopraw do smaku solą lub sosem sojowym.

Na każdy krążek ciasta nałóż łyżeczkę farszu, zlep pierożki i włóż do naczynia do gotowania na parze. Gotuj ok. 15 minut.

Można podawać z sosem powstałym ze zmieszania sosu sojowego z olejem i odrobiną octu ryżowego.

Można podawać z sosem powstałym ze zmieszania sosu sojowego z olejem i odrobiną octu ryżowego.

Lista zakupów

Ciasto:
250 ml wrzacej wody
250 g mąki pszennej
100 g mąki ryżowej
1/2 łyżeczki soli

Farsz:
Warzywa na patelnię z przyprawą orientalną Hortex – 1 opakowanie
200 g krewetek
sól lub sos sojowy

Inne potrawy
w tej kategorii
Szybkie pulpeciki w orientalnym sosie
Szybkie pulpeciki w orientalnym sosie

Sprawdź przepis
Spanakopita
Spanakopita

Sprawdź przepis