Pierożki filo z bryndzą

4 OS
Danie główne
30 minut

Na patelni rozgrzej oliwę, wrzucić do niej drobno posiekany czosnek, chwilę smaż, po czym dodaj zawartość zupy królewskiej. Często mieszaj i smaż do miękkości warzyw. Następnie dopraw je do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dodaj rozdrobnioną bryndzę i wymieszaj, tak by ser zespolił nadzienie, po czym odstaw do przestygnięcia.

Piekarnik nagrzej do temperatury 190°C.

W tym czasie plastry ciasta filo posmaruj masłem, pokrój na podłużne pasy o szerokości ok. 10 cm. Następnie nałóż łyżkę gotowego farszu na krótszy brzeg paska i składaj w trójkąty po przekątnej, tak żeby powstał rożek.

Tak przygotowane pierożki filo po wierzchu posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp makiem. Wstaw do piekarnika mniej więcej na 20 minut. Po upieczeniu odstaw pierożki na kilka minut aby ostygły.

Lista zakupów

Zupa królewska Hortex – 1 opakowanie
150 g bryndzy
10 płatów ciasta filo
50 g masła
1 jajko
2 łyżeczki maku
1 ząbek czosnku
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz

Inne dania
z tej kategorii
Błyskawiczne paszteciki z nadzieniem szpinakowo-serowym
Błyskawiczne paszteciki z nadzieniem szpinakowo-serowym

Sprawdź przepis
Warzywa po chińsku z orzechowym, dzikim ryżem
Warzywa po chińsku z orzechowym, dzikim ryżem

Sprawdź przepis