Lista zakupów:

Czosnek
Masło
Oliwa

Lista składników:

Zupa królewska Hortex – 1 opakowanie

150 g bryndzy

10 płatów ciasta filo

50 g masła

1 jajko

2 łyżeczki maku

1 ząbek czosnku

2-3 łyżki oliwy z oliwek

1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

sól, pieprz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4
Danie główne
30 minut
W roli
głównej:
ZUPA KRÓLEWSKA

Przepis:

Na patelni rozgrzej oliwę, wrzucić do niej drobno posiekany czosnek, chwilę smaż, po czym dodaj zawartość zupy królewskiej. Często mieszaj i smaż do miękkości warzyw. Następnie dopraw je do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dodaj rozdrobnioną bryndzę i wymieszaj, tak by ser zespolił nadzienie, po czym odstaw do przestygnięcia.

Piekarnik nagrzej do temperatury 190°C.

W tym czasie plastry ciasta filo posmaruj masłem, pokrój na podłużne pasy o szerokości ok. 10 cm. Następnie nałóż łyżkę gotowego farszu na krótszy brzeg paska i składaj w trójkąty po przekątnej, tak żeby powstał rożek.

Tak przygotowane pierożki filo po wierzchu posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp makiem. Wstaw do piekarnika mniej więcej na 20 minut. Po upieczeniu odstaw pierożki na kilka minut aby ostygły.

 

 

 

 

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Włoska zupa z pesto

Włoska zupa z pesto