Pierś kurczaka w sosie słodko-kwaśnym z ryżem i warzywami

1 OS
Danie główne
30 minut

Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Pierś kurczaka pokrój w paki i zamarynuj w imbirze i czosnku. Następnie piecz go ok. 15 minut (w zależności od grubości pokrojonego mięsa) w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. W tym czasie włóż do garnka pomidory i duś do zredukowania płynu. Na koniec przygotuj słodko-kwaśny sos. Do rondelka wlej sok anansowy, wrzuć odparowane pomidory i zagotuj do wrzenia. Dodaj łyżeczkę ksylitolu, ocet, warzywa i gotuj do miękkości.

Gotowego kurczaka ułóż na ryżu i polej sosem warzywnym.

Lista zakupów

Mieszanka chińska Hortex – 225 g
200 g pomidorów z puszki (pelati)
100 g piersi kurczaka
100 ml Nektaru ananasowego Hortex
35 g ryżu naturalnego
1 łyżeczka octu 8%
1 łyżeczka imbiru w proszku
1 łyżeczka czosnku w proszku
1 łyżeczka ksylitolu

Inne potrawy
w tej kategorii
Kolorowe piramidki warzywne w chińskim stylu
Kolorowe piramidki warzywne w chińskim stylu

Sprawdź przepis
Zapiekanka z indykiem
Zapiekanka z indykiem

Sprawdź przepis