Pierś z kaczki z fasolką szparagową, buraczkami wasabi i sosem wiśniowym

Pierś z kaczki z fasolką szparagową, buraczkami wasabi i sosem wiśniowym

Lista zakupów:

Chili
Sól i pieprz
Wino czerwone

Fasolka szparagowa zielona Hortex – 1 opakowanie
Buraczki purée Hortex – 1 opakowanie
Wiśnie bez pestek Hortex – 200 g

2 piersi z kaczki

200 ml czerwonego porto

2 cebule

2 ząbki czosnku

2 łyżki masła

1 łyżeczka wasabi

1 łyżeczka papryczki chili

2 gwiazdki anyżu

1 łyżeczka brązowego cukru

sól,  pieprz

4
Danie główne
30 minut
W roli
głównej:
FASOLKA SZPARAGOWA ZIELONA

Przepis:

Pierś z kaczki (od strony skóry) ponacinaj w kratkę, przypraw pieprzem i usmaż od strony bez skórki. Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC mniej więcej na 10-15 minut. Jednocześnie rozmrożone wcześniej buraczki przesmaż z cebulą pokrojoną w kostkę, dopraw solą, pieprzem i wasabi. Fasolkę ugotuj według przepisu na opakowaniu i także przesmaż na maśle z czosnkiem i chili. Na gorącą patelnię wrzuć wiśnie, anyż, brązowy cukier i wlej porto. Dopraw solą i pieprzem, zagotuj i zredukuj sos. Upieczoną pierś z kaczki przekrój wzdłuż i ułóż między fasolką szparagową a buraczkami. Na koniec polej ją gorącym sosem z wiśniami doprawionym porto.

 

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź