Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Pizza bianca z bobem, szpinakiem i sosem mascarpone

Średnie
Dania główne
85minut

Składniki

  • Bób Hortex 1 opakowanie
  • Szpinak rozdrobniony Hortex 1 opakowanie
  • Mascarpone 250 g
  • Suszonych pomidorków z zalewy 6-8 sztuk
  • Cebula 1/2
  • Masło 1 łyżka
  • Czosnek 1 ząbek
  • Jogurt naturalny 1 łyżka
  • Sól, pieprz
  • Rozmaryn (świeży lub suszony) 1 łyżka
  • Ciasto:
  • Mąka chlebowa 500 g
  • Woda 250 ml
  • Drożdże instant 7 g
  • Oliwa 3-4 łyżki
  • Cukier 2 łyżeczki
  • Sól 1 łyżeczka

Przygotowanie

Krok 1

Z podanych składników wyrób ciasto, uformuj je w kulę i przełóż do nasmarowanej oliwą miski, przykryj folią spożywczą i zostaw na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie ugotuj według instrukcji na opakowaniu bób i obierz go.

Krok 2

Następnie na patelnię z rozgrzanym masłem wrzuć posiekany czosnek i szpinak. Smaż wszystko, aż odparuje woda. Wtedy dodaj sól, pieprz i wcześniej ugotowany i obrany bób. Całość wymieszaj.

Krok 3

Mascarpone wymieszaj z jogurtem i odstaw na bok.

Krok 4

Gotowe ciasto podziel na sześć porcji, każdą rozwałkuj na cienki placek, posmaruj oliwą i oprósz solą i rozmarynem.

Krok 5

Następnie nałóż farsz i sos serowy. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 250ºC na ok. 5-10 minut.

Powiązane przepisy

Spróbuj również