Pizza z brokułami i sosem szpinakowo-śmietanowym

Pizza z brokułami i sosem szpinakowo-śmietanowym

Lista zakupów:

Mąka
Mozarella
Oliwa

Ciasto:

500 g mąki

300 ml mleka

40 ml oliwy z oliwek

20 g świeżych drożdży

1 łyżeczka soli

 

Sos:

Szpinak w sosie śmietanowym Hortex – 1 opakowanie

1/2 cebuli

2 ząbki czosnku

½ łyżeczki gałki muszkatołowej

2-3 łyżki oliwy z oliwek

sól, pieprz

 

Farsz:

Brokuły różyczki Hortex – 1 opakowanie

200 g mięsa z piersi kurczaka

150 g sera mozzarella

1 papryczka chili

sól, pieprz

3
Danie główne
60 minut
W roli
głównej:
BROKUŁY RÓŻYCZKI

Przepis:

Ciasto:

Mleko lekko podgrzej, wymieszaj z drożdżami, odstaw na 15 minut.

Do miski wsyp mąkę, dodaj pozostałe składniki i drożdże, dokładnie wyrób ciasto. Gotowe ciasto przykryj czystą ściereczką i zostaw do wyrośnięcia.

Sos:

Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oliwie. Następnie dodaj rozmrożony szpinak i duś kilka minut. Pod koniec dodaj starty czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Odstaw do ostudzenia.

Kurczaka pokrój w dużą kostkę, natrzyj przyprawami, ugotuj razem z brokułami na parze.

Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części, cienko rozwałkuj, posmaruj sosem szpinakowym. Na wierzch pizzy poukładaj brokuły  i kurczaka.  Posyp startym serem i posiekaną papryczką chili. Pizzę piecz ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C.

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Gulasz z brokułami, papryką i cieciorką

Gulasz z brokułami, papryką i cieciorką