Pizza z brokułami i sosem szpinakowo-śmietanowym

3 OS
Danie główne
60 minut

Ciasto:
Mleko lekko podgrzej, wymieszaj z drożdżami, odstaw na 15 minut.
Do miski wsyp mąkę, dodaj pozostałe składniki i drożdże, dokładnie wyrób ciasto. Gotowe ciasto przykryj czystą ściereczką i zostaw do wyrośnięcia.

Sos:
Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oliwie. Następnie dodaj rozmrożony szpinak i duś kilka minut. Pod koniec dodaj starty czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Odstaw do ostudzenia.
Kurczaka pokrój w dużą kostkę, natrzyj przyprawami, ugotuj razem z brokułami na parze.
Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części, cienko rozwałkuj, posmaruj sosem szpinakowym. Na wierzch pizzy poukładaj brokuły  i kurczaka.  Posyp startym serem i posiekaną papryczką chili. Pizzę piecz ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C.

Lista zakupów

Ciasto:
500 g mąki
300 ml mleka
40 ml oliwy z oliwek
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli

Sos:
Szpinak w sosie śmietanowym Hortex – 1 opakowanie
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz

Farsz:
Brokuły różyczki Hortex – 1 opakowanie
200 g mięsa z piersi kurczaka
150 g sera mozzarella
1 papryczka chili
sól, pieprz

 

Inne potrawy
w tej kategorii
Linguine z brokułami i anchois
Linguine z brokułami i anchois

Sprawdź przepis
Duszone udo gęsie z buraczkami na purée ziemniaczanym
Duszone udo gęsie z buraczkami na purée ziemniaczanym

Sprawdź przepis