Lista zakupów:

Ziemniaki

Mieszanka węgierska Hortex 1 opakowanie

500 g udźca wołowego

1 l bulionu drobiowego

100 ml oleju rzepakowego

60 g mąki pszennej

20 g masła

1 ząbek czosnku

1 łyżka koncentratu pomidorowego

sól, pieprz, słodka papryka

 

 

 

Placki ziemniaczane:

1 kg ziemniaków

100 ml oleju rzepakowego do smażenia

60 g mąki pszennej

2 cebule

4 łyżki gęstej śmietany

2 jajka

3 ząbki czosnku

majeranek suszony

sól, świeżo mielony czarny pieprz

1 pęczek drobnego szczypiorku

4
Danie główne
40 minut
W roli
głównej:
MIESZANKA WĘGIERSKA

Przepis:

Do garnka z rozgrzanym masłem i oliwą wsyp zawartość Mieszanki węgierskiej i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj czosnek oraz udziec pokrojony w drobną kostkę i chwilę podduś. Po chwili wrzuć słodką paprykę, połącz z koncentratem pomidorowym, posól i popieprz. Tak przygotowany gulasz lekko zagęść bulionem wymieszanym z mąką i zagotuj. Tymczasem ziemniaki wraz z czosnkiem i cebulą wrzuć do malaksera i delikatnie zmiksuj. Dodaj jajko, mąkę i przyprawy. Na dużej rozgrzanej patelni smaż kolejno porcje ciasta (poruszaj patelnią, żeby ciasto równomiernie się rozłożyło). Kiedy placek stanie się od spodu przyrumieniony, odwróć go na drugą stronę (uważaj, by się nie poparzyć gorącym olejem). Po upieczeniu przełóż go na papierowy ręcznik (żeby wchłonął on nadmiar tłuszczu), a następnie nałóż na jego wierzch porcję gulaszu. Najbardziej smakuje z gęstą śmietaną i świeżo pokrojonym szczypiorkiem.

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Kolorowe lasagne warzywne

Kolorowe lasagne warzywne