Smaczny i szybki obiad, czyli placuszki ze szpinaku z pokruszonym kozim serem, podane z sosem jogurtowym z uprażonymi orzechami włoskimi. Całość współgra idealnie! To pyszna alternatywa dla placków ziemniaczanych, Mniam…
Przygotowanie:
Szpinak rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać mąkę, jajko, mleko i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszać, dodać posiekany lub pokruszony ser kozi i doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Nakładać po 1 łyżce masy formując placuszki. Smażyć z dwóch stron na średnim ogniu.
Sos jogurtowo-orzechowy:
Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni i bardzo drobno posiekać lub zmielić.
Do miseczki wlać jogurt, dodać orzechy i szczyptę cukru. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
Smacznego
Przepis z bloga: http://oryginalnysmak.pl/placuszki-szpinakowe-z-kozim-serem-i-sosem-jogurtowo-orzechowym/
Szpinak liście Hortex – 1 opakowanie
60 g sera koziego
2 ząbki czosnku
1 jajko
1 szklanka mąki
1/2 szklanki mleka
3 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
250 g jogurtu naturalnego
1/3 szklanki orzechów włoskich
szczypta cukru
sól
pieprz