Podlaskie kartacze ze złocistą zasmażką i listkami brukselki

6 OS
Danie główne
150 minut

Mięso dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj 1 pokrojoną w kostkę, podsmażoną cebulę, jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę. Pół kilograma ziemniaków zetrzyj na tarce (na drobnych oczkach), następnie odciśnij przez gazę płyn i zlej go do miski. Pozostałe ziemniaki ugotuj i przeciśnij przez praskę. Odciśnięte starte ziemniaki połącz z ugotowanymi i dobrze wyrób ciasto. Dodaj skrobię, która powstała po odstaniu się wody z odciśniętych ziemniaków. Wlej trochę gorącej wody i dalej wyrabiaj cisto, dodając przyprawy. Ciasto rozwałkuj na małe placki, w które włóż mielone mięso. Uformuj kształt kartacza, następnie gotuj ok. 30 minut w osolonej wodzie.

2 cebule zeszklij na maśle, dodaj brukselkę i smaż ok. 15 minut. Ugotowane kartacze podawaj z usmażoną brukselką.

Lista zakupów

Brukselka Hortex – 1 opakowanie
1 kg ziemniaków
300 g mięsa mielonego wieprzowego
3 cebule
40 g masła
1 bułka czerstwa lub 20 g tartej
1 jajko
2-3 łyżki oleju
sól, pieprz

Inne potrawy
w tej kategorii
Tarta z brukselką
Tarta z brukselką

Sprawdź przepis
Łosoś z sosem dyniowym i pistacjami
Łosoś z sosem dyniowym i pistacjami

Sprawdź przepis