Podlaskie kartacze ze złocistą zasmażką i listkami brukselki

Podlaskie kartacze ze złocistą zasmażką i listkami brukselki

Lista zakupów:

Cebula
Mięso wieprzowe
Ziemniaki

Brukselka Hortex – 1 opakowanie

1 kg ziemniaków

300 g mięsa mielonego wieprzowego

3 cebule

40 g masła

1 bułka czerstwa lub 20 g tartej

1 jajko

2-3 łyżki oleju

sól, pieprz

 

6
Danie główne
150 minut
W roli
głównej:
BRUKSELKA

Przepis:

Mięso dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj 1 pokrojoną w kostkę, podsmażoną cebulę, jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę. Pół kilograma ziemniaków zetrzyj na tarce (na drobnych oczkach), następnie odciśnij przez gazę płyn i zlej go do miski. Pozostałe ziemniaki ugotuj i przeciśnij przez praskę. Odciśnięte starte ziemniaki połącz z ugotowanymi i dobrze wyrób ciasto. Dodaj skrobię, która powstała po odstaniu się wody z odciśniętych ziemniaków. Wlej trochę gorącej wody i dalej wyrabiaj cisto, dodając przyprawy. Ciasto rozwałkuj na małe placki, w które włóż mielone mięso. Uformuj kształt kartacza, następnie gotuj ok. 30 minut w osolonej wodzie.

2 cebule zeszklij na maśle, dodaj brukselkę i smaż ok. 15 minut. Ugotowane kartacze podawaj z usmażoną brukselką.

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Brukselka z bułką tartą

Brukselka z bułką tartą