Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Podlaskie kartacze ze złocistą zasmażką i listkami brukselki

Średnie
Dania główne
150min
6 porcji

Składniki

  • Brukselka Hortex 1 opakowanie
  • Ziemniaków 1 kg
  • Mięsa mielonego wieprzowego 300 g
  • Cebule 3 szt.
  • Masła 40 g
  • Jajko 1 szt.
  • Oleju 2-3 łyżki
  • 1 bułka czerstwa lub 20 g tartej
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Mięso dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj 1 pokrojoną w kostkę, podsmażoną cebulę, jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę. Pół kilograma ziemniaków zetrzyj na tarce (na drobnych oczkach), następnie odciśnij przez gazę płyn i zlej go do miski.

Krok 2

Pozostałe ziemniaki ugotuj i przeciśnij przez praskę. Odciśnięte starte ziemniaki połącz z ugotowanymi i dobrze wyrób ciasto. Dodaj skrobię, która powstała po odstaniu się wody z odciśniętych ziemniaków.

Krok 3

Wlej trochę gorącej wody i dalej wyrabiaj cisto, dodając przyprawy. Ciasto rozwałkuj na małe placki, w które włóż mielone mięso. Uformuj kształt kartacza, następnie gotuj ok. 30 minut w osolonej wodzie.

Krok 4

Dwie cebule zeszklij na maśle, dodaj brukselkę i smaż ok. 15 minut. Ugotowane kartacze podawaj z usmażoną brukselką.

Powiązane przepisy

Spróbuj również