Podwójna sałatka pudełkowa

Wszystkie warzywa ugotuj na parze, powinny pozostać jędrne. Wyjmij z naczynia, odstaw, by woda całkowicie odparowała. Brokuły podziel na mniejsze kawałki.

Składniki sosu dokładnie wymieszaj. Fetę pokrój w kostkę o boku 1 cm, liście szpinaku wypłucz pod bieżącą wodą i dokładnie osusz. Pestki dyni upraż na suchej patelni, aż zaczną pięknie pachnieć. W misce wymieszaj warzywa ze szpinakiem i serem. Przełóż do pudełka, posyp pestkami. Sos przelej do małego pojemnika lub słoiczka, dodaj go do sałatki tuż przed jedzeniem.

 

2salatki hortex 1 2salatki hortex2 2 2salatki hortex3 3 2salatki hortex4 4 2salatki hortex5 5 2salatki hortex6 6 2salatki hortex7 7 2salatki hortex8 8 2salatki hortex9 9 2salatki1 hortex 10

Lista zakupów

Brokuły różyczki Hortex – 1/2 opakowania
Fasolka szparagowa zielona Hortex – 1/2 opakowania
Groszek zielony Hortex – 1 opakowanie
100 g sera feta
2 garście świeżych liści szpinaku
3 łyżki pestek dyni

sos winegret:
3 łyżki oleju
2 łyżki wody mineralnej
1 łyżeczka musztardy miodowej
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
świeżo zmielony czarny pieprz
szczypta soli

Inne potrawy
w tej kategorii
Zielona terrina z brokułów z plastrami wędzonego łososia
Zielona terrina z brokułów z plastrami wędzonego łososia

Sprawdź przepis
Weekendowa zapiekanka z pulpecikami pieczonymi, nie smażonymi
Weekendowa zapiekanka z pulpecikami pieczonymi, nie smażonymi

Sprawdź przepis