Lista zakupów:

Jajka
Masło
Śmietana

Kalafior różyczki Hortex – 200 g

Dynia kostka Hortex – 100 g

Groszek zielony Hortex – 100 g

800 g polędwiczki wieprzowej

250 ml śmietanki 30%

200 ml czerwonego wina

100 g masła

4 jajka

½ łyżeczki kuminu

2-3 owoce jałowca

sól, pieprz

 

 

 

4
Danie główne
40 minut
W roli
głównej:
KALAFIOR RÓŻYCZKI

Przepis:

Mus z palonego kalafiora:

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wysyp różyczki kalafiora i piecz ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C. Kiedy kalafior lekko się zarumieni, wyjmij go z pieca, przełóż do miski i dodaj 100 ml śmietanki. Całość zblenduj na jednolitą, puszystą masę. Do smaku całość dopraw solą i pieprzem.

Purée z zielonego groszku:

Do rondla wsyp groszek, wlej 100 ml śmietanki i duś ok. 5-10 minut. Po zagotowaniu dodaj 20 g masła i całość zblenduj na jednolitą masę.

Suflet z dyni:

Na patelni rozpuść 10 g masła, dodaj dynię i smaż chwilę aż do jej miękkości. Następnie całość zmiksuj i odstaw do wystygnięcia. Po ostudzeniu dodaj jajka i miksuj. Mus dopraw jeszcze odrobiną kuminu, szczyptą soli i pieprzem. Masę przełóż do kokilek i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C przez 15 minut.

Sos jałowcowy:

Owoce jałowca zmiażdż i podpraż na suchej patelni, a następnie zalej winem i gotuj do zredukowania połowy objętości płynu. Na koniec dodaj resztę śmietanki i gotuj, mieszając, tak by sos uzyskał aksamitną konsystencję.

Polędwiczka wieprzowa:

Polędwiczkę umyj i oczyść, po czym podziel na kotleciki grubości ok. 2,5 cm, delikatnie rozgniatając dłonią każdy. Następnie podsmaż je chwilę na maśle z obydwu stron. Na koniec ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw jeszcze do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C mniej więcej na 10 minut.

Upieczoną polędwiczkę podawaj na musach z kalafiora i zielonego groszku z sufletem z dyni. Przed spożyciem polej jeszcze sosem jałowcowym.

 

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź