Lista zakupów:

Oliwa
Rukola
Sól i pieprz

Składniki:

Maliny Hortex – 1 opakowanie

800 g polędwiczki wieprzowej

150 g cukru brązowego

20 ml oliwy z oliwek

50 ml octu winnego

1 świeży, zielony ogórek

2 łyżeczki zielonej herbaty

1 łyżeczka cynamonu

rukola

sól, pieprz

Danie główne
50 minut
W roli
głównej:
MALINY

Przepis:

Polędwiczkę oczyść z błon, natrzyj solą, pieprzem, cynamonem i namoczonymi wcześniej liśćmi zielonej herbaty. Tak zamarynowane mięso odstaw mniej więcej na pół godziny. Po tym czasie, oczyszczone z herbaty, przesmaż na rozgrzanej patelni na kolor złoty, przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC mniej więcej na pół godziny.

Tymczasem maliny wrzuć na patelnię, dodaj cukier i całość dopraw solą i pieprzem, dodaj ocet winny i smaż do odparowania. Gotowy mus przetrzyj przez gęste sito. Następnie wlej do niego oliwę z oliwek i wszystko delikatnie wymieszaj.

Umytą rukolę ułóż na talerzu i skrop delikatnie oliwą. Ogórka pokrój w cienkie plasterki i dołóż do rukoli. Upieczoną polędwiczkę ułóż na sałacie i polej gotowym dressingiem malinowym.

 

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Ciasto z masą czekoladową i malinową wkładką

Ciasto z masą czekoladową i malinową wkładką