Polędwiczki wieprzowe w sosie truskawkowym podane na roszponce

4 OS
Danie główne
45 minut

Polędwiczki natrzyj przyprawami z marynaty, obłóż pokrojoną cebulą i zostaw na noc w lodówce. Następnego dnia usmaż je w całości na patelni.

Sos:
Na rozgrzaną patelnię wyłóż truskawki, cukier, wlej wino. Smaż wszystko do zredukowania płynów. Na koniec zmiksuj.

Usmażone polędwiczki ułóż na papierze do pieczenia i pozostaw do ostygnięcia. Na talerzu ułóż roszponkę, plastry polędwiczek. Całość polej sosem truskawkowym.

Lista zakupów

200 g polędwiczki wieprzowej
roszponka

Marynata:
1 cebula
1 papryka wędzona
sól, pieprz

Sos:
Truskawki bez szypułek Hortex – 200 g
150 g cukru
100 ml czerwonego wina
papier do pieczenia

Inne potrawy
w tej kategorii
Pudding chia z truskawkami
Pudding chia z truskawkami

Sprawdź przepis
Szaszłyczki drobiowe z grochowym purée
Szaszłyczki drobiowe z grochowym purée

Sprawdź przepis