Pomarańczowy indyk z duszoną marchewką

Filet z indyka wydawać by się mogło, że jest suchy i bez wyrazu. Postaram się dziś udowodnić, że tak nie jest. Sok pomarańczowy użyty w marynacie, spowoduje, że filet będzie wilgotny i bardzo soczysty. Ostre przyprawy nadadzą mu wyrazistości, marchewka sprawi, że moja propozycja staje się pełna. Spróbujcie!

Sposób przygotowania:

Pomarańczowy indyk z duszoną marchewką image2 1
Filet z indyka myjemy i osuszamy. Sok mieszamy z curry, chilli, oliwą, solą i pieprzem. Indyka wkładamy do marynaty, mieszamy i odstawiamy do lodówki na 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy indyka bez przykrycia przez 40-45 minut.
W między czasie obieramy marchewki, myjemy je, a następnie kroimy na 0,5 cm plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło wraz z miodem, wrzucamy marchewki i delikatnie podrzucamy patelnią by wszystko się ze sobą połączyło. Zmniejszamy płomień palnika i dolewamy marynatę, w której leżakował nasz filet. Dusimy na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając przez 10-12 minut. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą lub odrobiną soku z pomarańczy.
Przy pomocy ostrego noża kroimy indyka w cienkie plasterki i podajemy wraz z duszoną marchewką. Doskonale pasuje do tego tradycyjne risotto lub pieczone ziemniaki.

Pomarańczowy indyk z duszoną marchewką image1 2

Pomarańczowy indyk z duszoną marchewką image3 3

Pomarańczowy indyk z duszoną marchewką image4 4

 

Przepis z bloga: https://rosiolowa.pl/przepisy/pomaranczowy-indyk-duszona-marchewka/

Lista zakupów

800 g fileta z indyka
Pomarańcza sok 100% Hortex – 1 szklanka
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka chilli
3/4 łyżeczki soli

duża szczypta pieprzu
1 łyżka oliwy
1/3 kostki masła
4 marchewki
2 łyżki miodu

Inne potrawy
w tej kategorii
Omlet pomarańczowy z pomarańczowym serkiem
Omlet pomarańczowy z pomarańczowym serkiem

Sprawdź przepis
Pęczakotto z warzywami i owocami morza
Pęczakotto z warzywami i owocami morza

Sprawdź przepis