Porzeczkowo – wiśniowe tiramisu

Tiramisu jest jednym z moich ulubionych deserów. Oprócz tego, żejest to szybkie i proste to zawiera mało składników. Porzeczkowo – wiśniowe tiramisu jest moją wersją. Łączy w sobie zarówno kwaśny, nieco cierpki smak porzeczki i wiśni, głęboki aromat świeżo parzonej kawy oraz słodki krem na bazie serka mascarpone. Nie byłam bym jednak sobą, gdybym nie dodała serka twarogowego typu włoskiego, który nieco zmniejszył kaloryczność mojego deseru. W ten sposób powstał pyszny, szybki PORZECZKOWO-WIŚNIOWY tiramisu gotowy w 30 minut. Nie od dziś wiadomo, że tiramisu poprawia humor nawet przy najbardziej pochmurnej pogodzie.

Kawę zaparzamy i studzimy. Serek mascarpone ucieramy z żółtkiem i cukrem na gładki krem. Następnie dodajemy serek twarogowy typu włoskiego oraz sok porzeczkowy. Ucieramy. Do kawy dodajemy wiśniówkę. Mieszamy. Śmietanę chłodzimy w lodówce.
Kilka biszkoptów układamy na dnie pucharku. Biszkopty polewamy kawą z wiśniówką. Układamy krem porzeczkowy. Następnie układamy drugą warstwę biszkoptów. Ponownie nasączamy kawą. Układamy druga warstwę kremu. Chłodzimy około 10 minut w lodówce.
Śmietanę ubijamy. Dodajemy cukier puder oraz śmietan-fix. Krótko miksujemy. Masę wkładamy do rękawa cukierniczego, z której wyciskamy na deser małe kleksy. Możemy dodać kostki czekolady.

 

 

Przepis z bloga: http://ciastaztradycjami.blog.pl/2017/02/18/porzeczkowo-wisniowe-tiramisu/

Lista zakupów

20 ml kawy rozpuszczalnej(2 łyżki)
Czarna porzeczka nektar Hortex – 100 ml
100 ml wiśniówki
1 żółto
1 śmietan-fix
czekolada do dekoracji

200 g serka mascarpone
200 g śmietanki 30%
150 g okrągłych biszkoptów
100 g serka twarogowego typu włoskiego
100 g cukru
80 g cukru pudru

Inne potrawy
w tej kategorii
Ananasowo-kokosowe batony
Ananasowo-kokosowe batony

Sprawdź przepis