Porzeczkowy deser z tapioki z musem z mango

Ilość: 2 porcje
Czas przygotowania: ok. 1 godzina
Porzeczkowy deser z tapioki z musem z mango image1 1

Sposób przygotowania:

1. Perełki tapioki wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy na małym ogniu (tak aby tylko lekko bulgotały), cały czas mieszając, do momentu, aż perełki będą prawie przezroczyste. W trakcie gotowania należy sprawdzać czy tapioka nie przywiera i za barzdzo nie gęstnieje, jeśli tak dolewamy trochę zimnej wody.
2. Mango obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy na mus.
3. Ugotowaną tapiokę odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
4. 1/3 porcji ugotowanej tapioki wrzucamy do rondelka i zalewamy ok 150 ml mleka (tak aby zakryć tapiokę), dodajemy 1 łyżeczkę syropu z agawy i gotujemy na małym ogniu ok 5 minut. Ziarenka tapioki powinny stać się całkiem przeźroczyste i wchłonąć mleko.
5. Pozostałą część tapioki zalewamy 200 ml mleka i 200 ml nektaru porzeczkowego Hortex, dodajemy 1 łyżeczka syropu z agawy i gotujemy na małym ogniu ok 5 – 10 min, tak aby perełki tapioki nabrały fioletowego koloru.
6. Tapiokę i mango układamy w pucharkach wedle uznania. U nas: cienka warstwa białej tapioki, cienka warstwa musu z mango, warstwa porzeczkowej tapioki, cienka warwa białej tapioki oraz grubsza warstwa musu z mango.
7. Przyozdabiamy plasterkami mango oraz listkami świeżej mięty.
SMACZNEGO.

 

Porzeczkowy deser z tapioki z musem z mango image4 2

Porzeczkowy deser z tapioki z musem z mango image3 3

 

Przepis z bloga: http://podwojnaporcja.pl/porzeczkowy-deser-z-tapioki-z-musem-z-mango/

Lista zakupów

1,5 szklanka tapioki (duże perełki)
ok. 4 szklanek wody
300 – 400 ml mleka (kokosowe, migdałowe lub inne)

Czarna porzeczka naktar Hortex – 200 ml
3/4 dojrzałego owocu mango
2 łyżeczki syropu z agawy

 

Inne potrawy
w tej kategorii
Owocowe smoothie
Owocowe smoothie

Sprawdź przepis
Warzywa podane z sałatką z kurczaka i selera naciowego
Warzywa podane z sałatką z kurczaka i selera naciowego

Sprawdź przepis