Pulpety rybne w sosie jarzynowo-chrzanowym

4 OS
Danie główne
50 minut

Zawartość jednego opakowania zupy ugotuj w litrze osolonej wody.

W tym czasie rybę bardzo drobno posiekaj lub zmiel. Dodaj bardzo drobno posiekaną cebulę, bułkę, kaszę, jajko, sól, pieprz i dokładnie wyrób masę. Z masy uformuj małe pulpety i gotuj je ok. 15 minut w wodzie z warzywami. W tym czasie w osobnym rondlu rozgrzej łyżkę masła, dodaj łyżkę mąki, wrzucić drugie opakowanie zupy i chwilę smaż. Następnie dodaj bulion i śmietankę i dusić całość do miękkości warzyw. Pod koniec dodaj wyciągnięte z wywaru pulpety, chrzan, drobno posiekane: natkę i koperek i delikatnie wszystko wymieszaj. Warzywa z wywaru odcedzić i zmiksuj z łyżką masła i mlekiem na puree. Gotowe pulpety podawaj z sosem jarzynowo – chrzanowym i musem warzywnym.

Lista zakupów

Zupa jarzynowa Hortex – 2 opakowania
500 g filetów z białej ryby (np. dorsza)
250 ml bulionu warzywnego
100 ml śmietanki kremówki
30 g bułki tartej
20 g kaszy manny
10 ml mleka
1 mała cebula
1 jajko
2 łyżki masła
1 łyżka tartego chrzanu
1 łyżka mąki
½ pęczka natki pietruszki
½ pęczka koperku
sól i biały pieprz do smaku

Inne potrawy
w tej kategorii
Zupa jarzynowa
Zupa jarzynowa

Sprawdź przepis
Kaszotto z kaszy gryczanej z marchewką i groszkiem
Kaszotto z kaszy gryczanej z marchewką i groszkiem

Sprawdź przepis