Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym

Średnie
Dania główne
40min
4 porcje

Składniki

  • Szpinak rozdrobniony HORTEX 1 opakowanie
  • Mięso mielone drobiowe 1 kg
  • Pomidorów krojonych 2 opakowania
  • Ryż biały 2 opakowania
  • Sucha bułka 1
  • Sól, pieprz
  • Cukier

Przygotowanie

Krok 1

Bułkę namocz w mleku lub wodzie i odstaw. Pomidory zmiksuj i dopraw solą i pieprzem. Jeśli pomidory będą kwaśne, dodaj szczyptę cukru. Szpinak rozdrobniony HORTEX wrzuć na patelnię, odparuj wodę i odstaw do ostudzenia.

Krok 2

Namoczoną bułkę odciśnij i dodaj do mięsa mielonego. Wymieszaj. Następnie dodaj szpinak i zacznij wyrabiać masę. Dopraw wszystko solą i pieprzem. Z gotowej masy uformuj pulpety a następnie ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Całość zalej wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym.

Krok 3

Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 °C i zapiekaj pulpety około 35-40 minut. W trakcie pieczenia, ugotuj biały ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Krok 4

Pulpety podawaj z ryżem polanym sosem pomidorowym.

Powiązane przepisy

Spróbuj również