Lista zakupów:

Mozarella
Pomidor
Sól i pieprz

700 g mięsa mielonego, u mnie karkówka
Szpinak rozdrobniony Hortex – 1 opakowanie
pół suchej bułki

sól,pieprz
cukier
1,5 słoika pomidorów krojonych (ok 700 g)
1 opakowanie mozzarelli w małych kulkach

W roli
głównej:
SZPINAK ROZDROBNIONY

Przepis:

Pulpeciki cieszą się u nas dużym powodzeniem więc przygotowałam ich kolejną wersję, tym razem w piekarniku. Pulpety zrobiłam z mięska mielonego z dodatkiem szpinaku. Małe mięsne kuleczki zapiekłam w sosie pomidorowym z dodatkiem małej mozzarelli.

Bułkę namoczyć wcześniej w mleku lub wodzie. Pomidory przełożyć do garnka i zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, ewentualnie cukrem. (Moje pomidorki były przepyszne z własnych zapasów, więc dodałam tylko trochę pieprzu). Szpinak wrzucić na patelnię i odparować wodę, odstawić do wystudzenia. Do mięsa mielonego dodać odciśniętą bułkę oraz wystudzony szpinak. Masę dokładnie wyrobić, do smaku doprawić solą i pieprzem. Z masy uformować pulpety. Gotowe pulpety ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać sosem pomidorowym. Na wierzchu pomiędzy pulpetami ułożyć małe kulki mozzarelli. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 35-40 minut, funkcja termoobieg. Gotowe pulpety podałam z ryżem.

 

 

 

Przepis z bloga: http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2017/02/pulpety-zapiekane-w-sosie-pomidorowym-z.html

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Mięsne muffinki z puree szpinakowym Hortex

Mięsne muffinki z puree szpinakowym Hortex