Quesadille z wędzoną szynką i pastą szpinakową

Quesadille z wędzoną szynką i pastą szpinakową

Lista zakupów:

Cieciorka
Mąka
Mozarella

Lista składników:

200 g wędzonej szynki

1 kula sera mozzarella

 

Tortilla pszenna:

300 g mąki pszennej

150 ml ciepłej wody

2 łyżki siemienia lnianego

2 łyżki zarodków pszennych

1/2 płaskiej łyżeczki soli

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Farsz:

Szpinak liście Hortex – 1 opakowanie

1 puszka cieciorki

1 czerwona cebula

4 łyżki sosu sojowego

4 ząbki czosnku

 

Salsa:

1 puszka krojonych pomidorów

1/2 pęczka dymki

1/2 strączka chili

sok z połowy cytryny

1 łyżeczka miodu

sól, pieprz

4
Przekąska
40 minut
W roli
głównej:
SZPINAK LIŚCIE

Przepis:

Tortilla pszenna:

Mąkę, zarodki pszenne, siemię lniane i proszek do pieczenia wymieszaj w misce, posól i zalej ciepłą wodą. Masę zagnieć na gładkie ciasto i podziel na części, po czym oprósz mąką i wałkuj na cienkie placki. Na koniec smaż je na suchej, rozgrzanej patelni ok. 1 minuty z każdej strony.

 

Farsz:

Szpinak przygotuj według przepisu na opakowaniu.

Gotowy szpinak  zmiksuj z cieciorką na jednolitą masę, dodaj sos sojowy i zeszkloną na patelni – wraz z czosnkiem – cebulę.

 

Salsa:

Pomidory odcedź na sitku, przełóż do miski i wymieszaj z posiekaną dymką. Następnie dodaj łyżeczkę miodu, posiekane chili i sok z cytryny. Całość dopraw szczyptą soli i pieprzu.

 

Dwa placki tortilli posmaruj pastą szpinakową. Na jeden nałóż plastry mozzarelli oraz szynkę, drugim przykryj całość. Zapiekaj na patelni z każdej strony po 1,5 minuty.

 

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Szpinakowe gnocchi z gorgonzolą i rukolą

Szpinakowe gnocchi z gorgonzolą i rukolą