Tortilla pszenna:
Mąkę, zarodki pszenne, siemię lniane i proszek do pieczenia wymieszaj w misce, posól i zalej ciepłą wodą. Masę zagnieć na gładkie ciasto i podziel na części, po czym oprósz mąką i wałkuj na cienkie placki. Na koniec smaż je na suchej, rozgrzanej patelni ok. 1 minuty z każdej strony.
Farsz:
Szpinak przygotuj według przepisu na opakowaniu.
Gotowy szpinak zmiksuj z cieciorką na jednolitą masę, dodaj sos sojowy i zeszkloną na patelni – wraz z czosnkiem – cebulę.
Salsa:
Pomidory odcedź na sitku, przełóż do miski i wymieszaj z posiekaną dymką. Następnie dodaj łyżeczkę miodu, posiekane chili i sok z cytryny. Całość dopraw szczyptą soli i pieprzu.
Dwa placki tortilli posmaruj pastą szpinakową. Na jeden nałóż plastry mozzarelli oraz szynkę, drugim przykryj całość. Zapiekaj na patelni z każdej strony po 1,5 minuty.
200 g wędzonej szynki
1 kula sera mozzarella
Tortilla pszenna:
300 g mąki pszennej
150 ml ciepłej wody
2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki zarodków pszennych
1/2 płaskiej łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Farsz:
Szpinak liście Hortex – 1 opakowanie
1 puszka cieciorki
1 czerwona cebula
4 łyżki sosu sojowego
4 ząbki czosnku
Salsa:
1 puszka krojonych pomidorów
1/2 pęczka dymki
1/2 strączka chili
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz