Lista zakupów:

Cukier
Jajka
Śmietana

Wiśnie bez pestek Hortex – 1 opakowanie

1 l śmietany 36%

250 g cukru kryształu

100 g cukru pudru

100 g płatków migdałowych lub wiórków kokosowych

6 jajek

cukier wanilinowy

łyżka masła

szczypta soli

7
Deser
60 minut
W roli
głównej:
WIŚNIE BEZ PESTEK

Przepis:

Białka ubij z solą i cukrem (kryształem) do uzyskania puszystej konsystencji. Papier do pieczenia posmaruj masłem i posyp płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi, wyłóż na niego puszystą masę białkową i rozsmaruj na cienki placek (ok. 1-1,5 cm). Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200oC mniej więcej na 8 minut (beza nie może się wysuszyć).

Upieczone i jeszcze ciepłe ciasto bezowe wyjmij z piekarnika, odwróć i połóż wierzchem na papierze do pieczenia posypanym cukrem pudrem. Papier znajdujący się teraz na wierzchu (ten, na którym beza się piekła) delikatnie usuń. Bezę zostaw do wystygnięcia.

Następnie na gorącą patelnię wrzuć wiśnie. Poczekaj, aż się lekko rozmrożą i dodaj cukier puder. Całość wymieszaj, aż powstanie konfitura. Odstaw do ostygnięcia. Śmietanę ubij z cukrem wanilinowym na gęstą masę. Na ciasto bezowe wyłóż ubitą śmietanę, a na niej rozłóż konfiturę wiśniową. Całość zwiń (wykorzystaj do tego znajdujący się pod spodem papier). Powstałą roladę włóż na chwilę do lodówki, aby smaki się połączyły. Podawaj schłodzoną.

 

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Bezglutenowe brownie z wiśniami

Bezglutenowe brownie z wiśniami

Inne dania z tej kategorii

Chutney z truskawek
Chutney z truskawek
Zobacz wszystkie