Rolada bezowa z wiśniami

7 OS
Deser
60 minut

Białka ubij z solą i cukrem (kryształem) do uzyskania puszystej konsystencji. Papier do pieczenia posmaruj masłem i posyp płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi, wyłóż na niego puszystą masę białkową i rozsmaruj na cienki placek (ok. 1-1,5 cm). Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200oC mniej więcej na 8 minut (beza nie może się wysuszyć).

Upieczone i jeszcze ciepłe ciasto bezowe wyjmij z piekarnika, odwróć i połóż wierzchem na papierze do pieczenia posypanym cukrem pudrem. Papier znajdujący się teraz na wierzchu (ten, na którym beza się piekła) delikatnie usuń. Bezę zostaw do wystygnięcia.

Następnie na gorącą patelnię wrzuć wiśnie. Poczekaj, aż się lekko rozmrożą i dodaj cukier puder. Całość wymieszaj, aż powstanie konfitura. Odstaw do ostygnięcia. Śmietanę ubij z cukrem wanilinowym na gęstą masę. Na ciasto bezowe wyłóż ubitą śmietanę, a na niej rozłóż konfiturę wiśniową. Całość zwiń (wykorzystaj do tego znajdujący się pod spodem papier). Powstałą roladę włóż na chwilę do lodówki, aby smaki się połączyły. Podawaj schłodzoną.

Lista zakupów

Wiśnie bez pestek Hortex – 1 opakowanie
1 l śmietany 36%
250 g cukru kryształu
100 g cukru pudru
100 g płatków migdałowych lub wiórków kokosowych
6 jajek
cukier wanilinowy
łyżka masła
szczypta soli

Inne potrawy
w tej kategorii
Muffinki z wiśniami
Muffinki z wiśniami

Sprawdź przepis
Krem grzybowy z zapiekanym purée ziemniaczanym
Krem grzybowy z zapiekanym purée ziemniaczanym

Sprawdź przepis