Rolada szpinakowa z czekoladowym kremem i jeżynami

Pomysł na szpinakową roladę w słodkiej wersji powstał w mojej głowie już dawno, wymagał jeszcze doprecyzowania, by zagościć na przyjęciu domowym. Wreszcie ma swoje 5 minut. Ciasto przypomina pieczenie rolady bezowej, choć smakiem i wyglądem zupełnie od niej odbiega. Szpinak to całkiem wdzięczna roślina, która nadaje się do wszystkich dań. Nie wyobrażam sobie kuchni bez zieleniny. Skoro modne stały się zielone koktajle, to dlaczego nie użyć szpinaku do rolady deserowej. Całkiem dobrze komponuje się w składzie z leśnymi owocami, ale brzoskwinie, czy banany też będą mile widziane. Przypomina mi się ciasto zwane zielonym mchem, lub tort Ispanakli ( przepis na tort). Zainspirowana francuskimi deserami stworzyłam krem z idealną konsystencją do delikatnego ciasta szpinakowego, który trzeba zwinąć w rulon. Rolada szpinakowa nie należy do łatwych wypieków, nie martw się jeśli za pierwszym razem porwie się przy zwijaniu, wymaga też poświęcenia czasu, ale czego się nie robi dla pasji do tworzenia i jedzenia tych wszystkich łakoci. Nie mogę oderwać oczu od tego zielonego dywanu z lawendowym przybraniem, przywołuje obraz wiosennych barw. To subtelny, puszysty krem z jeżynami otulony szpinakową wstegą, właśnie podaję schłodzony. Już nastawiam ekspres na cafe latte, a dla Was zostawiam przepis na genialną w smaku szpinakową roladę z czekoladowym kremem i jeżynami. Zachwyci oko i podniebienie. Polecam – Moja Chochla.

Jaja wyjmuję z lodówki na conajmniej 4 godziny przed ubijaniem. Można też ogrzać je wkładając do miski z ciepłą wodą.
Szpinak rozdrobniony Hortex wcześniej rozmrażam i pozostawiam na sitku, aby odsączyć wodę. Można też rozmrozić na patelni, gotować, aż wyparuje nadmiar płynu.
Białka oddzielam od żółtek i rozpoczynam ubijanie za pomocą robota kuchennego. Mąkę ziemniaczaną mieszam z cukrem i stopniowo dodaję do ubitych białek. Ubijam do momentu powstania błyszczącej i sztywnej piany. Na koniec dodaję po jednym żółtku, ubijam już na zwolnionych obrotach, tylko do połączenia się składników.
Odciśniętą pulpę szpinakową przekładam partiami do masy jajecznej, mieszam delikatnie szpatułką. Wykonuję ostrożnie ruchy, by nie zburzyć ubitej piany.
Blachę wykładam pergaminem. Wylewam płynne ciasto szpinakowe i równomiernie rozprowadzam po całej powierzchni blachy, zachowując 2 cm oodstępu od brzegów.
Piekę 35 – 40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 150 st. C bez termoobiegu.
Wyjmuję, stawiam na kratce do całkowitego wystudzenia.
Rozkładam folię aluminiową i przekładam na nią upieczone ciasto, odwracając je na drugą stronę. Odrywam pergamin, delikatnie, by nie uszkodzić ciasta. Odstawiam.

Mrożone jeżyny Hortex wrzucam do rondelka. Podlewam sokiem z cytryny i zasypuję cukrem. Gotuję, aż owoce puszczą sok i zaczną się rozpadać. W trakcie gotowania wyjmuję kilka calych jeżyn i przekładam do miseczki. Odstawiam z palnika, następnie blenduję na puree. Dodaję skrobię z tapioki i energicznie mieszam. Odstawiam na chłodny blat lub podłogę, gdy puree będzie stygło, zacznie żelować.
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Żelatynę namaczam w wodzie. Smietanę ubijam na sztywno.
Ser mascarpone przekładam do dużej miski i łączę z jeżynowym puree. Wlewam przestudzoną czekoladę.
Żelatynę podgrzewam w garnuszku, tylko do rozpuszczenia ( nie wolno zagotować). Studzę. Dwie łyżki kremu dodaję do rozpuszczonej żelatyny i tak zaprawioną wlewam do miski, nieustannie mieszając. Na koniec dodaję ubitą kremówkę i bardzo delikatnie łączę składniki, staram się, by nie pozostawić białych smug. Do gotowego kremu dorzucam jeszcze kilka pozostawionych jeżyn, owijam folią spozywczą i wkładam na 1 godzinę do lodówki.
Dekoracja:
200 g śmietany kremówki 30 %
2 łyżki cukru pudru ( opcjonalnie)
świeże ciemne owoce np: borówki, winogrona bez pestek
Stężały krem rozsmarowuję na calej powierzchni szpinakowego ciasta. Zwijam ciasto w rulon ( niezbyt ciasto), pomagając sobie folią. Końcówki rolady podwijam pod spód. Owijam folią i wkładam na całą noc do lodówki.
Przed podaniem dekoruję ubitą z cukrem pudrem kremówką i przybieram owocami.
Przechowuję w lodówce.

Rolada szpinakowa z czekoladowym kremem i jeżynami image1 1

Rolada szpinakowa z czekoladowym kremem i jeżynami image2 2

Rolada szpinakowa z czekoladowym kremem i jeżynami image3 3

Rolada szpinakowa z czekoladowym kremem i jeżynami image4 4

Rolada szpinakowa z czekoladowym kremem i jeżynami image5 5

Rolada szpinakowa z czekoladowym kremem i jeżynami image6 6

Smacznęgo!
Przepis z bloga: http://www.mojachochla.pl/rolada-szpinakowa-z-kremem-czekoladowym-i-jezynami/

Lista zakupów

Szpinak rozdrobniony Hortex- 1 opakowanie
4 jajka rozmiaru L (białka i żółtka osobno)
40 g mąki ziemniaczanej
180 g cukru drobnego

200 g śmietany kremówki 30 % ( schłodzonej)
250 g sera mascarpone ( schłodzonego)
100 g białej czekolady
300 g mrożonych jeżyn Hortex
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny niwoskowanej
1 łyżka skrobi z tapioki
50 ml wody

Inne potrawy
w tej kategorii
Tortelloni ze szpinakiem i ricottą
Tortelloni ze szpinakiem i ricottą

Sprawdź przepis
Kolorowe piramidki warzywne w chińskim stylu
Kolorowe piramidki warzywne w chińskim stylu

Sprawdź przepis