Rolada szpinakowa

4-6 OS
Przekąska
40 minut

Szpinak przesmaż na patelni, po czym dodaj wyciśnięty czosnek oraz do smaku: sól, pieprz. Odstaw do wystygnięcia. Następnie szpinak wymieszaj z żółtkami, mąką i gałką muszkatołową. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek.

Tak przygotowaną masę wylej do dużej, prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia (masa powinna mieć ok. 1,5- 2 cm wysokości), po czym wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC i piecz ok. 10 minut. Następnie wyjmij i ostudź (po upieczeniu masa powinna być plastyczna). Upieczoną masę posmaruj serkiem, posyp sezamem i ułóż na niej plasterki łososia (można go wcześniej skropić cytryną). Całość zwiń w roladę, którą zabezpiecz folią spożywczą i włóż do lodówki na kilka godzin.

Roladę podawaj pokrojoną w plastry.

 

Lista zakupów

Szpinak rozdrobniony Hortex – 1 opakowanie
4 jajka
250 g łososia wędzonego w plastrach
200 g serka śmietankowego z chrzanem
2 łyżki mąki pszennej
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki oliwy z oliwek
szczypta gałki muszkatołowej
czarny sezam
sól, pieprz

Inne potrawy
w tej kategorii
Pieczarki nadziewane szpinakiem
Pieczarki nadziewane szpinakiem

Sprawdź przepis
Krem grzybowy z zapiekanym purée ziemniaczanym
Krem grzybowy z zapiekanym purée ziemniaczanym

Sprawdź przepis