Lista zakupów:

Jajka
Łosoś
Sól i pieprz

Szpinak rozdrobniony Hortex – 1 opakowanie

4 jajka

250 g łososia wędzonego w plastrach

200 g serka śmietankowego z chrzanem

2 łyżki mąki pszennej

2 ząbki czosnku

2-3 łyżki oliwy z oliwek

szczypta gałki muszkatołowej

czarny sezam

sól, pieprz

4-6
Przekąska
40 minut
W roli
głównej:
SZPINAK ROZDROBNIONY

Przepis:

Szpinak przesmaż na patelni, po czym dodaj wyciśnięty czosnek oraz do smaku: sól, pieprz. Odstaw do wystygnięcia. Następnie szpinak wymieszaj z żółtkami, mąką i gałką muszkatołową. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek.

Tak przygotowaną masę wylej do dużej, prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia (masa powinna mieć ok. 1,5- 2 cm wysokości), po czym wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC i piecz ok. 10 minut. Następnie wyjmij i ostudź (po upieczeniu masa powinna być plastyczna). Upieczoną masę posmaruj serkiem, posyp sezamem i ułóż na niej plasterki łososia (można go wcześniej skropić cytryną). Całość zwiń w roladę, którą zabezpiecz folią spożywczą i włóż do lodówki na kilka godzin.

Roladę podawaj pokrojoną w plastry.

 

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Tort szpinakowy

Tort szpinakowy