Ser pleśniowy pokrój w drobną kostkę, a czosnek w cienkie plasterki. Na dużej patelni rozpuść masło, dodaj czosnek i smaż na średnim ogniu przez pół minuty. Dodaj jarmuż i smaż, aż całkowicie się rozmrozi i odparuje z niego płyn. Potem dopraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem i gałką, wymieszaj i zestaw z ognia. Dodaj pokruszony ser i wymieszaj. Piersi z kurczaka pokrój na sznycle o grubości ok. 2 cm i delikatnie rozbij tłuczkiem. Posól i popieprz. Na każdy plaster mięsa nałóż porcję jarmużu i zwiń w ruloniki. Następnie zawiń je w plastry boczku i zepnij wykałaczkami. Otrzymane w ten sposób roladki obsmaż na oleju, nastęnie wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC na ok. 20 minut. Tymczasem przygotuj buraczki. Na patelni rozpuść masło, dodaj zamrożone buraczki i smaż, aż całkowicie się rozmrożą i odparuje z nich płyn. Potem dodaj mąkę i wymieszaj. Dodaj sok z cytryny, dopraw solą, i pieprzem. Smaż chwilę, cały czas mieszając. Roladki podawaj z buraczkami.
Jarmuż Hortex – 1 opakowanie
ok. 700 g piersi z kurczaka
200 g cienkich plastrów surowego wędzonego boczku
100 g sera pleśniowego (typu rokpol lub lazur)
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 łyżka soku z cytryny
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżka oleju do smażenia
świeżo zmielony czarny pieprz
sól
Buraczki:
Buraczki purée Hortex – 1 opakowanie
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
sok z połowy cytryny
1 łyżka cukru (niekoniecznie)
świeżo zmielony czarny pieprz
sól