Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Ryba po kaszubsku

Średnie
Dania główne
35minut
3 porcje

Składniki

  • Włoszczyzna paski Hortex 1 opakowanie
  • Dowolne filety rybne (świeże) 500 g
  • Białe wytrawne wino 200 ml
  • Śmietana 36% 150 ml
  • Żółty ser 100 g
  • Sok z całej cytryny
  • Mąka pszenna 2 łyżki
  • Masło 2-3 łyżki
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Rybę skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem, obtocz w mące i usmaż na łyżce masła. Potem odstaw ją w ciepłe miejsce.

Krok 2

Tymczasem włoszczyznę podsmaż na pozostałym maśle, dopraw solą oraz pieprzem i od czasu do czasu podlewaj winem. Warzywa duś do miękkości.

Krok 3

Na koniec przełóż je do naczynia żaroodpornego. Na warzywach ułóż rybę i całość zalej mieszanką śmietanki i startego żółtego sera.

Krok 4

Zapiecz wszystko w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C (ok. 15 minut).

Powiązane przepisy

Spróbuj również