Ryba po kaszubsku

3 OS
Danie główne
35 minut

Rybę skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem, obtocz w mące i usmaż na łyżce masła. Potem odstaw ją w ciepłe miejsce. Tymczasem włoszczyznę podsmaż na pozostałym maśle, dopraw solą oraz pieprzem i od czasu do czasu podlewaj winem. Warzywa duś do miękkości. Na koniec przełóż je do naczynia żaroodpornego. Na warzywach ułóż rybę i całość zalej mieszanką śmietanki i startego żółtego sera. Zapiecz wszystko w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C (ok. 15 minut).

Lista zakupów

Włoszczyzna paski Hortex – 1 opakowanie
500 g dowolnych filetów rybnych (świeżych)
200 ml białego wytrawnego wina
150 ml śmietanki 36%
100 g żółtego sera
sok z całej cytryny
2 łyżki mąki pszennej
2-3 łyżki masła
sól, pieprz

Inne potrawy
w tej kategorii
Błyskawiczna zupa minestrone
Błyskawiczna zupa minestrone

Sprawdź przepis
Drożdżowa babka z lukrem wiśniowym
Drożdżowa babka z lukrem wiśniowym

Sprawdź przepis