Sajgonki z kurczakiem i warzywami

Są to moje pierwsze sajgonki (nie licząc tych wiosennych ze świeżych warzyw) i nie wyglądają co prawda idealnie ale w smaku nadrabiają wszystko 😉
Do ich przygotowania użyłam gotowej mieszanki Hortex, dodałam tylko smażonego kurczaka, sezam i słodki sos chili. Dzięki gotowym mieszankom mrożonych warzyw można bardzo szybko przygotować smaczny i wartościowy posiłek.
A sajgonki wyszły przepyszne 🙂

 

Sajgonki z kurczakiem i warzywami image1 1

 

Filet umyć, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Usmażyć na 2 łyżkach oleju, dodać warzywa, sos sojowy i przyprawę chińską. Dusić ok 10 minut, aż warzywa zmiękną. Ostudzić, dodać posiekaną dymkę, sezam i sos chili.

Papier ryżowy namoczyć na chwilę w ciepłej wodzie, położyć na desce i nałożyć sporą łyżkę farszu. Zwinąć jak krokieta i smażyć na głębokim oleju na złoty kolor. Podawać posypane dymką i sezamem. Doskonale smakują z słodkim sosem chili.

 

Sajgonki z kurczakiem i warzywami image2 2

 

Przepis z bloga: http://asiuuulek.blogspot.com/2017/02/sajgonki-z-kurczakiem-i-warzywami.html

Lista zakupów

filet z kurczaka
Mieszanka chińska Hortex – 1 opakowanie
łyżka przyprawy do dań chińskich
łyżka sosu sojowego

łyżka słodkiego sosu chili
sól, pieprz
łyżka oleju
dymka
olej do głębokiego smażenia

 

 

Inne potrawy
w tej kategorii
Orientalne wegańskie pierożki
Orientalne wegańskie pierożki

Sprawdź przepis
Hiszpańskie ciasteczka
Hiszpańskie ciasteczka

Sprawdź przepis