Makaron ryżowy zalej zimną wodą i odstaw do zmięknięcia. Jajka wymieszaj z dwoma łyżkami wody. Na nieprzywierającej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, wlej masę jajeczną i smaż na średnim ogniu, aż się zetnie. Przewróć na drugą stronę (omlet jest delikatny, więc podczas przewracania może się rozpaść) i smaż, aż lekko się przyrumieni. Patelnię z omletem zdejmij z ognia, a omlet poszarp łyżką na drobne kawałki (możesz go też przełożyć na deskę i posiekać nożem). Dymkę pokrój na małe kawałki.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj zamrożoną mieszankę chińską i smaż ok 7-8 minut na dużym ogniu, często mieszając, do czasu aż warzywa zaczną mięknąć. Do warzyw dodaj odsączony i pocięty nożyczkami na krótkie kawałki makaron. Wlej sos sojowy, rybny oraz ostrygowy, dopraw pieprzem i smaż na dużym ogniu cały czas mieszając przez minutę. Zestaw z ognia, dodaj kawałki omleta oraz dymkę, wymieszaj. Każdy kawałek papieru ryżowego mocz przez kilka chwil w zimnej wodzie, rozkładaj na desce, nałóż dwie łyżki nadzienia i zwijaj w ruloniki. Sajgonki ułóż na blasze wysmarowanej łyżką oleju. Posmaruj olejem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190ºC. Piecz przez 10 minut, wyjmij, sajgonki przewróć na drugą stronę i ponownie wstaw do piekarnika na 10 minut. Podawaj gorące z sosem słodko-kwaśnym. A jak je posypiesz sezamem, będą jeszcze pyszniejsze.
Mieszanka chińska Hortex – 1 opakowanie
50 g cienkiego makaronu ryżowego
12 arkuszy papieru ryżowego
2 jajka
2 dymki
5 łyżek oleju
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego (ale nie jest absolutnie niezbędny)
2 łyżki sosu ostrygowego
świeżo zmielony czarny pieprz
do podania:
kiełki (takie, jakie lubisz najbardziej)
gotowy sos słodko-kwaśny
2 łyżki nasion sezamu