Na patelni lub w garnku podsmaż na maśle zupę, dodaj odrobinę wody i duś pod przykryciem do miękkości. Odstaw do wystygnięcia. W tym czasie pierś z kurczaka przypraw solą i pieprzem, zawiń szczelnie folią aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 ºC, ok. 35 minut. Upieczoną pierś wyjmij, odstaw do ostygnięcia i pokrój w kostkę.
Cebulki i korniszony drobno posiekaj i wymieszaj z pozostałymi składnikami sosu.
Na koniec gotową zupę, upieczoną i pokrojoną pierś z kurczaka wymieszaj z sosem i wstaw do lodówki na około 1 godzinę. Sałatkę podawaj posypaną koperkiem.
Zupa jarzynowa Hortex – 1 opakowanie
1 pierś z kurczaka
1 łyżeczka masła
kilka łyżek wody
sól, pieprz
Sos duński:
100 g majonezu (połowę można zastąpić jogurtem)
3 łyżki marynowanych cebulek perłowych
ok.15 – 20 szt. korniszonów
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżeczka curry
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz