Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Sałatka jarzynowa w sosie duńskim

Średnie
Sałatki
40minut
4 porcje

Składniki

  • Zupa jarzynowa Hortex 1 opakowanie
  • Pierś z kurczaka 1 szt.
  • Masła 1 łyżeczka
  • Wody kilka łyżek
  • Majonezu (połowę można zastąpić jogurtem) 100 g
  • Marynowanych cebulek perłowych 3 łyżki
  • Korniszonów 15 - 20 szt.
  • Posiekanego koperku 1 łyżka
  • Curry 1 łyżeczka
  • Soku z cytryny 1 łyżka
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Na patelni lub w garnku podsmaż na maśle zupę, dodaj odrobinę wody i duś pod przykryciem do miękkości. Odstaw do wystygnięcia. W tym czasie pierś z kurczaka przypraw solą i pieprzem, zawiń szczelnie folią aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 ºC, ok. 35 minut.

Krok 2

Upieczoną pierś wyjmij, odstaw do ostygnięcia i pokrój w kostkę. Cebulki i korniszony drobno posiekaj i wymieszaj z pozostałymi składnikami sosu.

Krok 3

Na koniec gotową zupę, upieczoną i pokrojoną pierś z kurczaka wymieszaj z sosem i wstaw do lodówki na około 1 godzinę. Sałatkę podawaj posypaną koperkiem.

Powiązane przepisy

Spróbuj również