Sałatka z kuskusem, orzechami i fasolką

4 OS
Przekąska
30 minut

Fasolkę zblanszuj w osolonej wodzie, potem przepłucz zimną wodą i odstaw do odcieknięcia. Bulion zagotuj i zalej nim kuskus, tak by bulionu było ok. 1 centymetra więcej niż kaszy. Wtedy przykryj szczelnie naczynie i poczekaj do napęcznienia kaszy. Tymczasem posiekaj orzechy i upraż je na suchej patelni. Uprażone przesyp do miseczki. Następnie na patelni rozgrzej masło, dodaj kmin i kolendrę i smaż chwilę do wydobycia aromatów przypraw. Wrzuć fasolkę i usmaż ją, doprawiając solą lub sosem sojowym. Na koniec nasiąknięty kuskus przemieszaj widelcem i połącz z fasolką, uprażonymi orzechami i posiekaną natką lub kolendrą. Przed podaniem całość oprósz startym parmezanem.

Lista zakupów

Fasolka szparagowa zielona Hortex – 1 opakowanie
250 ml bulionu warzywnego
150 g kaszy kuskus
100 g orzechów włoskich
1 łyżka parmezanu
1 łyżka klarowanego masła
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 pęczka natki (lub świeżej kolendry)
sól lub sos sojowy do smaku

Inne potrawy
w tej kategorii
Zupa z zielonej fasolki
Zupa z zielonej fasolki

Sprawdź przepis
Kanapki z kolorowymi pastami
Kanapki z kolorowymi pastami

Sprawdź przepis