Samosy z ziemniaczanym nadzieniem z marchewką i groszkiem

Samosy z ziemniaczanym nadzieniem z marchewką i groszkiem

Lista zakupów:

Pieprz
Sól
Ziemniaki

 

Lista składników:

Marchewka z groszkiem Hortex – 1 opakowanie

opakowanie ciasta filo

3 ziemniaki

50 g klarowanego masła

1 łyżeczka przyprawy garam masala

1 łyżeczka ziaren czarnej gorczycy

1 łyżeczka nasion kolendry

sól, pieprz

 

 

4
Danie główne
60 minut
W roli
głównej:
MARCHEWKA Z GROSZKIEM

Przepis:

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i wrzuć do wrzątku wraz z marchewką. Gotuj do miękkości i później odcedź. W tym czasie na patelni rozgrzej połowę masła, dodaj garam masalę, gorczycę oraz kolendrę i smaż chwilę. Następnie wrzuć warzywa i dalej smaż, dokładnie mieszając.

Później zdejmij z ognia i przełóż do miseczki.

Widelcem rozgnieć powstały farsz, tak by powstała bardziej zwarta masa. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem i odstaw do wystudzenia.

Ciasto filo rozmroź, pokrój na paski szerokości ok. 8-10 cm. Pozostałe masło roztop i każdy pasek ciasta posmaruj nim. Następnie nałóż na paski farsz i zawiń je po przekątnej aż do samej góry płata, tak by utworzył się trójkątny pierożek. Pierożki posmaruj masłem, ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C.

 

 

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Nadziewane pieczarki portobello

Nadziewane pieczarki portobello