Samosy z ziemniaczanym nadzieniem z marchewką i groszkiem

4 OS
Danie główne
60 minut

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i wrzuć do wrzątku wraz z marchewką. Gotuj do miękkości i później odcedź. W tym czasie na patelni rozgrzej połowę masła, dodaj garam masalę, gorczycę oraz kolendrę i smaż chwilę. Następnie wrzuć warzywa i dalej smaż, dokładnie mieszając.

Później zdejmij z ognia i przełóż do miseczki.

Widelcem rozgnieć powstały farsz, tak by powstała bardziej zwarta masa. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem i odstaw do wystudzenia.

Ciasto filo rozmroź, pokrój na paski szerokości ok. 8-10 cm. Pozostałe masło roztop i każdy pasek ciasta posmaruj nim. Następnie nałóż na paski farsz i zawiń je po przekątnej aż do samej góry płata, tak by utworzył się trójkątny pierożek. Pierożki posmaruj masłem, ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C.

 

 

Lista zakupów

Marchewka z groszkiem Hortex – 1 opakowanie
opakowanie ciasta filo
3 ziemniaki
50 g klarowanego masła
1 łyżeczka przyprawy garam masala
1 łyżeczka ziaren czarnej gorczycy
1 łyżeczka nasion kolendry
sól, pieprz

Inne potrawy
w tej kategorii
Sałatka jarzynowa
Sałatka jarzynowa

Sprawdź przepis
Bób po chińsku
Bób po chińsku

Sprawdź przepis