Sarma z bobem

4 OS
Danie główne
30 minut

Kaszę bulgur opłucz, przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj ok. 15 minut. Po tym czasie odcedź i ostudź. Bób wrzuć do gotującej się wody na minutę lub dwie, po czym przełóż do zimnej i obierz ze skórek.

W tym czasie na patelni rozgrzej oliwę lub masło, zeszklij pokrojoną cebulę, dodaj suszone zioła, paprykę oraz bób i smaż krótką chwilę. Potem wsyp przygotowaną wcześniej kaszę, dodaj pokruszoną fetę, świeże zioła i delikatnie wymieszaj (dopraw solą i pieprzem).

Gotowy farsz nanieś na liście winogron i zwiń jak gołąbki. Na koniec ułóż je (dość ciasno) w naczyniu żaroodpornym, podlej niewielką ilością wody i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na kilkanaście minut.

Lista zakupów

Bób Hortex – 1 opakowanie
1/2 słoika liści winogron z zalewy
200 g kaszy bulgur
150 g sera feta
1 cebula
1 łyżka ulubionych suszonych ziół
2 łyżki świeżych ziół (natka, kolendra, szczypiorek, mięta)
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
oliwa lub masło do smażenia
sól, pieprz

Inne potrawy
w tej kategorii
Bób gotowany
Bób gotowany

Sprawdź przepis
Kurczak po meksykańsku
Kurczak po meksykańsku

Sprawdź przepis