Lista zakupów:

Cebula
Oliwa
Pieprz

Bób Hortex – 1 opakowanie

1/2 słoika liści winogron z zalewy

200 g kaszy bulgur

150 g sera feta

1 cebula

1 łyżka ulubionych suszonych ziół

2 łyżki świeżych ziół (natka, kolendra, szczypiorek, mięta)

1 łyżka słodkiej papryki w proszku

oliwa lub masło do smażenia

sól, pieprz

4
Danie główne
30 minut
W roli
głównej:
BÓB

Przepis:

Kaszę bulgur opłucz, przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj ok. 15 minut. Po tym czasie odcedź i ostudź. Bób wrzuć do gotującej się wody na minutę lub dwie, po czym przełóż do zimnej i obierz ze skórek.

W tym czasie na patelni rozgrzej oliwę lub masło, zeszklij pokrojoną cebulę, dodaj suszone zioła, paprykę oraz bób i smaż krótką chwilę. Potem wsyp przygotowaną wcześniej kaszę, dodaj pokruszoną fetę, świeże zioła i delikatnie wymieszaj (dopraw solą i pieprzem).

Gotowy farsz nanieś na liście winogron i zwiń jak gołąbki. Na koniec ułóż je (dość ciasno) w naczyniu żaroodpornym, podlej niewielką ilością wody i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na kilkanaście minut.

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Wiosenna sałatka z serem camembert

Wiosenna sałatka z serem camembert

Inne dania z tej kategorii

Sernik  z warzywami
Sernik z warzywami
Zobacz wszystkie