Lista zakupów:

Mascarpone
Miód
Śmietana

Masa serowa:

Jagody leśne Hortex – 140 g

500 g sera twarogowego, trzykrotnie mielonego

250 g ser mascarpone

200 ml śmietanki kremówki

150 g cukru pudru

100 ml płynnego miodu

20 g żelatyny

szczypta cynamonu

 

 

Wierzch:

Jagody leśne Hortex – 140 g

100 g cukru

sok z połowy cytryny

 

Spód:

200 g ciastek typu digestive

70 g masła

4
Deser
50 minut
W roli
głównej:
JAGODY LEŚNE

Przepis:

Ciasteczka pokrusz i połącz z roztopionym masłem. Tak powstałym ciastem wylep dno formy do tarty z wyciąganym dnem i odstaw do lodówki.

Tymczasem przygotuj masę serową. Żelatynę namocz w 4 łyżkach wody.  Połowę opakowania jagód zblenduj z miodem i cynamonem, odstaw. Następnie obydwa rodzaje sera zmiksuj z cukrem pudrem i śmietanką. Namoczoną wcześniej żelatynę rozpuść w 100 ml gorącej wody i stopniowo, cały czas mieszając dodawaj do masy serowej. 2/3 masy wylej na schłodzony spód i wstaw do stężenia do lodówki. Do pozostałej wlej zblendowane wcześniej jagody i delikatnie wymieszaj. Gotową masę jagodową wylej na stężałą, białą masę serową i wstaw do lodówki, do stężenia.

Na koniec pozostałe jagody przesmaż z cukrem i sokiem z cytryny, a powstałą i ostudzoną polewą polej sernik.

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Babka piaskowa z jagodami i jagodowym lukrem

Babka piaskowa z jagodami i jagodowym lukrem