Sernik z musem śliwkowym

4 OS
Desery
60 minut

Ciasteczka rozkrusz, wymieszaj z cynamonem i roztopionym masłem, a następnie wyłóż je na spód okrągłej formy i uklep.

Ser, cukier i mąkę zmiksuj. Następnie dodawaj kolejno po jednym jajku i skórkę startą z pomarańczy. Masę wylej na wcześniej przygotowany spód i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C, a następnie zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz przez kolejnych 30 minut. Kiedy ciasto będzie już ścięte, wyjmij je i ostudź.

Połowę śliwek ułóż na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i piecz ok. 30 minut. Po tym czasie śliwki wyjmij z piekarnika i pokrój na mniejsze kawałki. Resztę śliwek zmiksuj blenderem na mus i połącz z upieczonymi śliwkami i cukrem wanilinowym. Do garnuszka wlej likier amaretto lekko go podgrzej, dodaj żelatynę i wymieszaj, a następnie odstaw na 10-15 minut do ostygnięcia. Następnie delikatnie, na małym, ogniu ponownie podgrzej żelatynę z amaretto, ciągle mieszaj i uważaj na to, by jej nie zagotować. Dodawaj po łyżce zmiksowane śliwki za każdym razem mieszając.

Śmietankę kremówkę z dodatkiem cukru pudru ubij na sztywną pianę, dodając mus śliwkowy, po czym wyłóż na masę serową. Całość wstaw do lodówki mniej więcej na 3 godziny.

Całość można udekorować prażonymi orzechami laskowym, kakao, cukrem pudrem, cynamonem lub roztopioną ciemną czekoladą.

Lista zakupów

Spód:
250 g kruchych ciasteczek kakaowych
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki masła

Masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego
300 g cukru
5 jajek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
skórka starta z całej pomarańczy

Mus śliwkowy:
Śliwki bez pestek Hortex – 2 opakowania
600 ml śmietanki kremówki 30%
150 g cukru pudru
10 g żelatyny w proszku
5-6 łyżek likieru amaretto (lub wody)
1 cukier wanilinowy

Inne potrawy
w tej kategorii
Lody czekoladowe z sosem śliwkowym
Lody czekoladowe z sosem śliwkowym

Sprawdź przepis
Cytrynowe kotleciki z sałatką z kalafiora
Cytrynowe kotleciki z sałatką z kalafiora

Sprawdź przepis