Sernik  z warzywami

4 OS
Danie główne
50 minut

Z podanych składników zagnieć ciasto i włóż je na ok. 30 minut do lodówki.

Po tym czasie wylep ciastem spód tortownicy (21 cm średnicy) wcześniej natłuszczonej masłem. Podpiecz ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190ºC. Mikserem wymieszaj twaróg z żółtkami, dodaj mąkę, przesmażone na maśle warzywa i dopraw solą i pieprzem. Białka ubij na sztywną pianę i połącz z masą serową. Dodaj saszetkę z przyprawami. Wylej całość na podpieczony spód i ponownie piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC ok. 60 minut.  Wystudź sernik w uchylonym piekarniku i następnie wstaw go do lodówki na minimum 3 godziny. Podawaj na zimno z zielona sałatą i sosem winegret.

Lista zakupów

Ciasto:
200 g mąki
100 g masła
1 jajko
1/2 łyżeczki soli

Masa serowa:
Warzywa na patelnię z suszonymi pomidorami Hortex – 1 opakowanie
700 g twarogu sernikowego
4 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki masła
pieprz świeżo mielony
sól

Inne potrawy
w tej kategorii
Rollo z warzywami i kurczakiem
Rollo z warzywami i kurczakiem

Sprawdź przepis
Gulasz wieprzowy z cieciorką, chorizo i warzywami
Gulasz wieprzowy z cieciorką, chorizo i warzywami

Sprawdź przepis