Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Śledzik pod buraczkową pierzynką

Średnie
Przekąski
35minut
6 porcji

Składniki

  • Barszcz ukraiński HORTEX 1 opakowanie
  • Płaty śledziowe (matjas) 4 sztuki
  • Jajka 2 sztuki
  • Ogórki kiszone 3 sztuki
  • Cebula 1 sztuka
  • Jogurt naturalny 3 łyżki
  • Majonez 3 łyżki
  • Oliwa 3 łyżki
  • Musztarda 1 łyżka
  • Cukier 1 łyżeczka
  • Szczypiorek 1 pęczek
  • Sok z całej cytryny
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Śledzie polane sokiem z cytryny posmaruj musztardą, pokrój i odstaw mniej więcej na 30 minut. Tymczasem na oliwie usmaż warzywa, dopraw je solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny. Wystudź. Ogórki i cebulę drobno posiekaj, a majonez wymieszaj z jogurtem.

Krok 2

Śledzie i warzywa układaj warstwami, smarując sosem majonezowym.

Krok 3

Na koniec na grubej tarce zetrzyj ugotowane wcześniej jajka i ułóż je na sałatce. Przed podaniem posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem, solą i pieprzem.

Krok 4

Danie najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.

Powiązane przepisy

Spróbuj również