Śledzik ze śliwkami

4 OS
Przekąska
30 minut

Cebulę obierz i pokrój w piórka, a następnie zeszklij na oleju. Potem dodaj do niej śliwki pokrojone w ósemki oraz miód i smaż, aż się skarmelizuje (śliwki powinny zostać twarde i nie rozpadać się). Po tym czasie wrzuć na patelnię namoczone i odcedzone rodzynki, wlej sok z połowy cytryny i dodaj koncentrat. Otrzymany w ten sposób farsz duś jeszcze chwilę, po czym odstaw do wystudzenia. Tymczasem filety śledziowe namocz w zimnej wodzie ok. 1,5 godziny, wypłucz, osusz i pokrój na kawałki. W szklanym naczyniu układaj warstwę śledzi i warstwę farszu śliwkowego. Całość zostaw w lodówce mniej więcej na dobę.

Lista zakupów

Śliwki bez pestek Hortex – 1 opakowanie
5 filetów śledziowych
4 duże cebule
80 g koncentratu pomidorowego
30 g rodzynek
5 łyżek oleju słonecznikowego
sok z połowy cytryny
2 łyżki miodu

Inne potrawy
w tej kategorii
Kompot z karmelizowanych śliwek „z wkładką”
Kompot z karmelizowanych śliwek „z wkładką”

Sprawdź przepis
Tort makowy z wiśniami
Tort makowy z wiśniami

Sprawdź przepis