Sorbet malinowo-jeżynowy i truskawkowo-bazyliowy

Deser

SORBET MALINOWO-JEŻYNOWY
Owoce przełóż na sitko ustawione nad miską, a z wody i cukru ugotuj syrop i ostudź go. 2/3 rozmrożonych owoców umieść w sorbetownikach, a pozostałe zmiksuj z sokiem i syropem. Później zalej nimi owoce, zamknij sorbetowniki i włóż je do zamrażalnika. Po około 2-3 godzinach wyjmij, otwórz zatyczki i w lody wbij patyczki. Mroź jeszcze ok. 2-3 godzin.

SORBET TRUSKAWKOWO-BAZYLIOWY
Połowę truskawek pokrój na mniejsze części i umieść w sorbetownikach. Drugą zmiksuj z cukrem, sokiem z cytryny oraz bazylią i wlej do sorbetowników. Następnie zamknij je zatyczkami i mroź 6 godzin.

Lista zakupów

SORBET MALINOWO-JEŻYNOWY
Jeżyny Hortex – 1 opakowania
Maliny Hortex – 1 opakowanie
250 ml wody
100 ml miodu akacjowego lub 100 g cukru

SORBET TRUSKAWKOWO-BAZYLIOWY
Truskawki bez szypułek Hortex – 1 opakowanie
100 g miodu akacjowego
listki z 3 gałązek bazylii
1 łyżka soku z cytryny

Inne potrawy
w tej kategorii
Polędwiczka wieprzowa z sosem malinowym
Polędwiczka wieprzowa z sosem malinowym

Sprawdź przepis
Kokosanki z maliną
Kokosanki z maliną

Sprawdź przepis