Sorbet malinowo-jeżynowy i truskawkowo-bazyliowy

Sorbet malinowo-jeżynowy i truskawkowo-bazyliowy

Lista zakupów:

Bazylia
Cukier
Cytryna

SORBET MALINOWO-JEŻYNOWY

 Lista składników:

Jeżyny Hortex1 opakowania

Maliny Hortex – 1 opakowanie

250 ml wody

100 ml miodu akacjowego lub 100 g cukru

 

SORBET TRUSKAWKOWO-BAZYLIOWY

Lista składników:

Truskawki bez szypułek Hortex – 1 opakowanie

100 g miodu akacjowego

listki z 3 gałązek bazylii

1 łyżka soku z cytryny

 

Deser
W roli
głównej:
JEŻYNY

Przepis:

SORBET MALINOWO-JEŻYNOWY

Owoce przełóż na sitko ustawione nad miską, a z wody i cukru ugotuj syrop i ostudź go. 2/3 rozmrożonych owoców umieść w sorbetownikach, a pozostałe zmiksuj z sokiem i syropem. Później zalej nimi owoce, zamknij sorbetowniki i włóż je do zamrażalnika. Po około 2-3 godzinach wyjmij, otwórz zatyczki i w lody wbij patyczki. Mroź jeszcze ok. 2-3 godzin.

 

SORBET TRUSKAWKOWO-BAZYLIOWY

Połowę truskawek pokrój na mniejsze części i umieść w sorbetownikach. Drugą zmiksuj z cukrem, sokiem z cytryny oraz bazylią i wlej do sorbetowników. Następnie zamknij je zatyczkami i mroź 6 godzin.

 

 

 

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Biszkoptowe mini roladki z jeżynami

Biszkoptowe mini roladki z jeżynami

Inne dania z tej kategorii

Koktajl Happy
Koktajl Happy
Zobacz wszystkie