Lista zakupów:

Czosnek
Jabłko
Sól i pieprz

Składniki:

Szpinak liście Hortex – 1 opakowanie

200 g sera feta

200 g ciasta filo

100 g masła

3 ząbki czosnku

½  pęczka dymki

1/2 pęczka natki pietruszki

2 jajka

1 łyżka masła klarowanego

sól, pieprz

Danie główne
60 minut
W roli
głównej:
SZPINAK LIŚCIE

Przepis:

Na patelni rozgrzej masło klarowane, wrzucić szpinak i smaż do odparowania wody. Dodaj posiekany czosnek, posiekane zioła oraz sól i pieprz. Całość odstaw do  przestudzenia.

Dodaj pokruszoną fetę i roztrzepane jajka.

Na dużej blasze rozłóż papier do pieczenia i kolejno układaj plastry ciasta filo, każdy smarując po wierzchu roztopionym masłem. Pamiętaj, żeby płaty ciasta układać nachodząco na siebie, tak by nieco wystawały za blaszkę. Na ciasto wyłóż masę szpinakową i przykryj ją wystającymi płatami.

Wierzch ciasta posmaruj roztopionym masłem. Piecz ok 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC.

Spanakopitę podawaj na ciepło lub na zimno.

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Quesadille z wędzoną szynką i pastą szpinakową

Quesadille z wędzoną szynką i pastą szpinakową