Steki z polędwicy wołowej z bobem i musem kalafiorowym

Steki z polędwicy wołowej z bobem i musem kalafiorowym

Lista zakupów:

Czosnek
Masło
Śmietana

Bób Hortex – 1 opakowanie

4 x 100 g steków z polędwicy wołowej

gałązka rozmarynu

1 łyżka masła

 

Mus z kalafiora:

Kalafior różyczki Hortex – 1 opakowanie

100 g masła

100 ml śmietany 30%

sól, pieprz

Marynata:

4 łyżki oleju rzepakowego

2 łyżki musztardy Dijon

1 łyżka pieprzu czarnego grubo mielonego

sól

 

Masło czosnkowe:

4 łyżki masła

2 ząbki czosnku

½ pęczka natki pietruszki

sól, pieprz cayenne

4
Danie główne
50 minut
W roli
głównej:
BÓB

Przepis:

Wszystkie składniki masła czosnkowego dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku. Masło połóż na środku papieru do pieczenia i zawiń, formując wałek grubości 2-3 cm. Tak przygotowane, wstaw na godzinę do lodówki, aby stwardniało.

Wszystkie składniki marynaty wymieszaj, natrzyj nią steki i odstaw mięso do zamarynowania mniej więcej na 2-3 godziny. Zamarynowane mięso usmaż na grillu lub na patelni ryflowanej po 2-3 minuty z każdej strony. Czas smażenia steków zależy od grubości i własnych preferencji.

Rozmrożony bób usmaż na maśle z rozmarynem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Kalafiora zblanszuj, a następnie odcedź i zmiksuj z masłem i śmietaną. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

 

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Spaghetti quadri z bobem i zielonym groszkiem

Spaghetti quadri z bobem i zielonym groszkiem