Steki z polędwicy wołowej z bobem i musem kalafiorowym

4 OS
Danie główne
50 minut

Wszystkie składniki masła czosnkowego dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku. Masło połóż na środku papieru do pieczenia i zawiń, formując wałek grubości 2-3 cm. Tak przygotowane, wstaw na godzinę do lodówki, aby stwardniało.

Wszystkie składniki marynaty wymieszaj, natrzyj nią steki i odstaw mięso do zamarynowania mniej więcej na 2-3 godziny. Zamarynowane mięso usmaż na grillu lub na patelni ryflowanej po 2-3 minuty z każdej strony. Czas smażenia steków zależy od grubości i własnych preferencji.

Rozmrożony bób usmaż na maśle z rozmarynem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Kalafiora zblanszuj, a następnie odcedź i zmiksuj z masłem i śmietaną. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Lista zakupów

Bób Hortex – 1 opakowanie
4 x 100 g steków z polędwicy wołowej
gałązka rozmarynu
1 łyżka masła

Mus z kalafiora:
Kalafior różyczki Hortex – 1 opakowanie
100 g masła
100 ml śmietany 30%
sól, pieprz

Marynata:
4 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki musztardy Dijon
1 łyżka pieprzu czarnego grubo mielonego
sól

Masło czosnkowe:
4 łyżki masła
2 ząbki czosnku
½ pęczka natki pietruszki
sól, pieprz cayenne

Inne potrawy
w tej kategorii
Spaghetti quadri z bobem i zielonym groszkiem
Spaghetti quadri z bobem i zielonym groszkiem

Sprawdź przepis
Stir fry z makaronem soba
Stir fry z makaronem soba

Sprawdź przepis