Lista zakupów:

Boczek wieprzowy
Mąka
Ziemniaki

Szpinak liście Hortex – 200 g
500 g ziemniaków
200 g mąki pszennej
100 g boczku
1 cebula

1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 żółtko
olej
sól

4
Danie główne
40 minut
W roli
głównej:
SZPINAK LIŚCIE

Przepis:

Ziemniaki ugotuj, odcedź i rozgnieć praską na purée, a następnie odstaw do ostygnięcia. Następnie dodaj do nich szpinak, sól, żółtko i mąkę i zagnieć ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące się, dodaj jeszcze trochę mąki pszennej. Później podziel ciasto na kawałki, uformuj z nich cienkie wałeczki i ostrym nożem pokrój skośnie na ok 1,5-cm kopytka. Gotowe kluseczki wrzuć na osolony wrzątek z odrobiną oleju (zapobiegnie sklejaniu się klusek po wyciągnięciu) i po ok. 3 minutach od wypłynięcia wyciągnij na wierzch. Boczek i cebulę pokrój i podsmaż, okrasą polej ugotowane szagówki.

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Gulasz z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Gulasz z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami