Szagówki (kopytka) ze skwarkami

4 OS
Danie główne
40 minut

Ziemniaki ugotuj, odcedź i rozgnieć praską na purée, a następnie odstaw do ostygnięcia. Następnie dodaj do nich szpinak, sól, żółtko i mąkę i zagnieć ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące się, dodaj jeszcze trochę mąki pszennej. Później podziel ciasto na kawałki, uformuj z nich cienkie wałeczki i ostrym nożem pokrój skośnie na ok 1,5-cm kopytka. Gotowe kluseczki wrzuć na osolony wrzątek z odrobiną oleju (zapobiegnie sklejaniu się klusek po wyciągnięciu) i po ok. 3 minutach od wypłynięcia wyciągnij na wierzch. Boczek i cebulę pokrój i podsmaż, okrasą polej ugotowane szagówki.

Lista zakupów

Szpinak liście Hortex – 200 g
500 g ziemniaków
200 g mąki pszennej
100 g boczku
1 cebula
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 żółtko
olej
sól

Inne potrawy
w tej kategorii
Schabowe kieszonki ze szpinakiem
Schabowe kieszonki ze szpinakiem

Sprawdź przepis
Żurek wielkanocny
Żurek wielkanocny

Sprawdź przepis