Składniki marynaty (oprócz liści laurowych) wrzuć do blendera i zmiksuj. Do masy dodaj całe liście laurowe i filety rybne pokrojone w kostkę (kawałki powinny mieć ok. 3 cm grubości). Całość odstaw w chłodne miejsce do zamarynowania mniej więcej na 2 godziny.
Tak przygotowane filety rybne ponakładaj na patyki i grilluj (smaż lub piecz według upodobań).
Na maśle podsmaż szpinak w liściach, dodaj sól pieprz, gałkę muszkatołową i ser z niebieską pleśnią oraz posiekany czosnek. Wszystko wymieszaj.
Szaszłyki rybne podawaj na szpinaku.
800 g filetów (do wyboru: łosoś, tuńczyk, halibut, dorsz, miecznik)
Marynata:
1 cebula
sok z całej pomarańczy
skórka starta z całej pomarańczy
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka kuminu
1 łyżka świeżej kolendry
2 łyżki natki pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
2 liście laurowe
Szpinak:
Szpinak liście Hortex – 1 opakowanie
100 g sera z niebieską pleśnią
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła
gałka muszkatołowa
sól, pieprz