Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Szaszłyki ze śliwkami i boczkiem

Średnie
Przekąski
30minut

Składniki

  • Śliwki bez pestek HORTEX 1 opakowanie
  • Boczku wędzonego w plastrach 200 g
  • Cukru trzcinowego 2 łyżki
  • Octu balsamicznego 2 łyżki
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Lekko rozmrożone śliwki wymieszaj z cukrem, octem, solą oraz pieprzem i odstaw na ok. 30 minut.

Krok 2

Następnie ponadziewaj je na patyczki do szaszłyków, przekładając każdą śliwkę plasterkiem boczku, który zawiń „w falbankę”.

Krok 3

Gotowe szaszłyki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posyp świeżo mielonym pieprzem i piecz ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220ºC lub nastawionym na funkcję grilla.

Szaszłyki możesz również usmażyć na patelni grillowej.

Powiązane przepisy

Spróbuj również