Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Szpajza cytrynowo – truskawkowo

Średnie
Desery
40minut
4 porcje

Składniki

  • Truskawki bez szypułek Hortex 1 opakowanie
  • Cukier puder 200 g
  • Ciepła woda 120 ml
  • Jajka 4
  • Żelatyna 4 łyżeczki
  • Sok i skórka otarta z połowy cytryny
  • Bita śmietana do dekoracji
  • Sól szczypta

Przygotowanie

Krok 1

Truskawki rozmroź i zblenduj (kilka odłóż do udekorowania deseru). Białka ubij z solą na sztywną pianę, a żółtka utrzyj z cukrem. Potem całość dobrze wymieszaj.

Krok 2

Żelatynę rozpuść w ciepłej wodzie, przestudzoną wlej do pojemnika z masą.

Krok 3

Następnie zawartość podziel na pół: do jednej dodaj sok i skórkę z cytryny, do drugiej zmiksowane truskawki.

Krok 4

Otrzymane w ten sposób różne masy przelewaj na zmianę do pucharków, na koniec udekoruj truskawkami. Gotowy deser schłodź w lodówce. Przed podaniem możesz go jeszcze udekorować bitą śmietaną.

Powiązane przepisy

Spróbuj również